Χάγη: Δεν έγινε γενοκτονία σε Κροατία και Σερβία

Δεν έγινε γενοκτονία ούτε στην Κροατία, ούτε στη Σερβία αποφάνθηκε σε μια κρίσιμη εκδίκαση για την οποία ελήφθη σήμερα απόφαση το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη.

Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο τους τις προσφυγές τόσο της Κροατίας σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία και την αντιπροσφυγή της Σερβίας σε βάρος τη Κροατίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η Κροατία δεν απέδειξε ότι ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός (JNA) και οι σερβικές δυνάμεις στο έδαφός της διέπραξαν γενοκτονία, καθώς και ότι η Σερβία δεν απέδειξε ότι τη διάπραξη γενοκτονίας, ούτε την πρόθεση γενοκτονίας την περίοδο πριν και μετά την στρατιωτική επιχείρηση "Καταιγίδα" στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία.

"Η Κροατία δεν απέδειξε τον ισχυρισμό ότι υπήρξε συνωμοσία για διάπραξη γενοκτονίας. Η προσφυγή της Κροατίας απορρίπτεται στο σύνολό της" αναφέρεται στην ετυμηγορία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Τόμκα.

Στο τμήμα της ετυμηγορίας που αφορά την προσφυγή της Σερβίας σε βάρος της Κροατίας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι "δεν αποδεικνύεται ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος του σερβικού πληθυσμού της Κροατίας την περίοδο πριν και μετά την επιχείρηση "Καταιγίδα".

"Η Κροατία δεν μπορεί να κηρυχθεί ένοχη για σχέδιο διάπραξης γενοκτονίας" είπε κ. Τόμκα.

"Η αντιπροσφυγή της Σερβίας πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της" πρόσθεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.