Ο νέος ιταλός Πρόεδρος το… έκανε όπως ο Τσίπρας

Σε μία άκρως συμβολική κίνηση ανάλογη με αυτή του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο πεσόντων ιταλών στρατιωτών, οι οποίοι έχασαν τη ζωής τους από γερμανούς στρατιώτες κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάτι ανάλογο έπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο ο αρχηγός της κυβέρνησης πήγε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου αποτίμησε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες από την γερμανική κατοχή κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μία κίνηση που θεωρήθηκε άκρως συμβολική.

Η κίνηση αυτή του νέου ιταλού προέδρου έχει εξαιρετική σημασία. Σε μια περίοδο που η ιταλική κοινωνία έχει εκφραστεί επανειλημμένα κατά της λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρώπη η Γερμανία. 

Στο μεταξύ ο ιταλός πρόεδρος φαίνεται ότι διατηρεί χαμηλό προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή, ενώ τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν χιουμοριστικά τι τις περισσότερες πληροφορίες γι αυτόν μπορούν να δώσουν είτε ο κουρέας του είτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας που μένει.

Ο Ματαρέλα περιγράφεται ως γενικά ένα ήσυχο άτομο που αποφεύγει γενικά τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βγάλει μόνο μία ανακοίνωση ενώ όσο και αν ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει περισσότερες από μία συνεντεύξεις.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα είναι ένα πρόσωπο επίσης το οποίο είναι ανεπιθύμητο για τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και αυτό διότι ο Ματαρέλα είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση της Ιταλίας το 1990 εξατίας του νόμου που επέτρεψε στο Μπερλουσκόνι να δημιουργήσει την αυτοκρατορία του στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

Γιος υπουργού διαφόρων μεταπολεμικών κυβερνήσεων και αδερφός του επικεφαλής της Περιφέρειας της Σικελίας, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική το 1980 όταν η μαφία δολοφόνησε τον αδερφό του.