“Πολιτικοί σεισμοί θα χτυπήσουν όλη την Ευρώπη”

Για την ώρα είναι πολιτικοί τριγμοί και μάλλον σχετικά χαμηλής ισχύος...

Και μπορεί η πολιτική επικαιρότητα να τρέχει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και όλοι να αναμένουμε την "κάλπη να μιλήσει" (κατά το προσφιλές πολιτικό σύνθημα) για το μέλλον της χώρας μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μόνον εμείς είμαστε επίκεντρο πολιτικών εξελίξεων και αλλαγών που ενδέχεται να πυροδοτήσουν και άλλες πολιτικές ή οικονομικές αλλαγές και ισορροπίες ισχύος.

Το 2015 αναμένεται να είναι έτος "πολιτικών σεισμών για την Ευρώπη". Αυτό προκύπτει από έρευνα του Economist Intelligence Unit για λογαριασμό του BBC με αφορμή το BBC's Democracy Day.

Η έρευνα αποκαλύπτει ένα ισχυρό ανοδικό ρεύμα των λαϊκίστικων κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αν τα κόμματα αυτά αναδειχθούν στην εξουσία, ακόμη και τα κόμματα με μια πιο διεθνιστική, φιλελεύθερη ή κοσμοπολίτικη θεώρηση θα μπορούσαν να εξωθηθούν σε συνεργασίες και συνεταιρισμούς "που τα προηγούμενα χρόνια φάνταζαν αδιανόητες" εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές.

Και για να μην γυρνάμε μόνον γύρω από τον εαυτό μας... Και στην Μεγάλη Βρετανία έρχονται εκλογές το Μάιο. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ (UKIP), έρχεται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις, οι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν για μια "παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας" στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία έρχεται πρώτο σε πολλές δημοσκοπήσεις σε μια από τις χώρες του "στενού πυρήνα" της Ευρώπης, τη Γαλλία.

Και άλλες χώρες όμως, μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία υποδεικνύονται από το EIU ως πιθανά επίκεντρα πολιτικών σεισμών". Το ζήτημα της μετανάστευσης φαίνεται ότι αποτελεί καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Η έρευνα του Economist Intelligence Unit, διαπιστώνει μια "κρίση της δημοκρατίας" (που πολλές φορές την έχουμε ακούσει σαν φράση αλλά μάλλον αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνει).

Και αυτό γιατί στην Ευρώπη λείπουν πλέον οι ιδέες, τουλάχιστον εκείνες που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν προοδευτικές αλλαγές και βήματα, αυτά που κάποτε συνήθιζε να κάνει η ευρωπαϊκή ήπειρος, ταξίδια μεγάλων εξερευνήσεων, και δεν αναφερόμαστε βεβαίως μόνον στους μεγάλους θαλασσοπόρους.

Υπάρχει μια "τρύπα που όλο μεγαλώνει στην καρδιά της Ευρώπης εκεί όπου έπρεπε να υπάρχουν οι μεγάλες ιδέες" προσθέτει η μελέτη του EIU.  

Διαβάστε ακόμη: Φάρατζ, Γκρίλο και στη Μέση η Λεπέν με φόντο το ευρωκοινοβούλιο

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη με πληροφορίες από BBC