Πάπας Φραγκίσκος: Αν έβριζαν τη μητέρα μου, θα τους… έδερνα!

Μία μάλλον απρόσμενη κατανόηση για την οργή των μουσουλμάνων αναφορικά με τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από τη Charlie Hebdo και άλλες εφημερίδες επέδειξε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε δηλώσεις του καθώς ταξίδευε με αεροπλάνο από τη Σρι Λάνκα προς τις Φιλιππίνες, τονίζοντας πως υπάρχουν όρια στην ελευθερία της έκφρασης και δεν μπορεί κανείς να ειρωνεύεται την πίστη του άλλου.

Ερωτηθείς για την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo, ο Πάπας σημείωσε: “Δεν μπορεί κανείς να προκαλεί, κανείς να προσβάλλει την πίστη άλλων ανθρώπων, δεν μπορεί κανείς να γελοιοποιήσει την πίστη”. Και πρόσθεσε: “Υπάρχει ένα όριο. Κάθε θρησκεία έχει την αξιοπρέπειά της”.

Μάλιστα, δείχνοντας προς το μέρος του στενού συνεργάτη του Αλμπέρτο Γκασπάρι, ανέφερε: “Αν ο καλός μου φίλος δόκτωρ Γκασπάρι βρίσει τη μητέρα μου, μάλλον θα περιμένει ότι θα δεχθεί γροθιά. Είναι φυσιολογικό. Είναι φυσιολογικό. Δεν μπορείς να προκαλείς. Δεν μπορείς να προσβάλλεις την πίστη των άλλων. Δεν μπορείς να γελοιοποιείς την πίστη των άλλων”.

Όπως εξήγησε, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης συνοδεύεται από την υποχρέωση να εκφράζεται κανείς για το κοινό καλό.