Τουρκία: Αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία… κόβοντας τα ασανσέρ!

Η παχυσαρκία στην Τουρκία αρχίζει να εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα, με τρεις στους δέκα Τούρκους πλέον να εκτιμάται πως είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Ο διοικητής της επαρχίας Εντίρνε, Ντουρσούν Αλί Σαχίν, σκέφτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο να συμβάλει στην αντιμετώπισή της.

Ο Σαχίν, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, αποφάσισε πως τα ασανσέρ στα δημόσια κτίρια της επαρχίας (με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία) δε θα σταματούν στον πρώτο, το δεύτερο και τον τρίτο όροφο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι πολίτες, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, να χρησιμοποιούν τις σκάλες!

Βέβαια, οι ανελκυστήρες θα συνεχίζουν στους υπόλοιπους ορόφους των κτιρίων, και από εκεί θα μπορεί κάποιος να κατέβει σε κάποιον από τους τρεις πρώτους ορόφους, καθώς η πρόσβαση σε αυτούς θα απαγορεύεται μόνο σε όσους ανεβαίνουν, και όχι σε όσους κατεβαίνουν – άρα, αν κάποιος πραγματικά δε θέλει να χρησιμοποιήσει τις σκάλες, μπορεί...

“Είναι μία κίνηση που προάγει την καλύτερη υγεία. Επιπλέον, θα μειώσει το κόστος της ενέργειας”, υποστήριξε ο Σαχίν, υπερασπιζόμενος την απόφασή του. “Το να πηγαίνεις με τις σκάλες αντί με το ασανσέρ μπορεί να προσθέσει μία επιπλέον μέρα στη ζωή σου”, πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε ότι στα σχέδιά του είναι να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στα ιδιωτικά κτίρια.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Σαχίν γίνεται... θέμα στην Τουρκία για τις ανορθόδοξες μεθόδους του σε θέματα υγείας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφάσισε ότι οι καφετέριες δε θα σερβίρουν το τσάι με δύο κύβους ζάχαρης, όπως συνηθίζεται, αλλά με έναν, ενώ παλιότερα, όταν ήταν κυβερνήτης της επαρχίας Γκιρέσουν, είχε διατάξει τα εστιατόρια να απομακρύνουν από τα τραπέζια τις αλατιέρες, λόγω της υψηλής κατανάλωσης αλατιού στην επαρχία αυτή της Τουρκίας.