Φοιτητές: Δεν είμαστε ζώα, ούτε αριθμοί

Με το σύνθημα “δεν είμαστε ζώα, δεν είμαστε αριθμοί”, εκατοντάδες φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας διαμαρτυρόμενοι για το μαχαίρι που προβλέπει ο προϋπολογισμός λιτότητας της Πορτογαλίας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Διαδηλωτές κατέφτασαν στην πορτογαλική πρωτεύουσα από όλη τη χώρα και κατέβηκαν σε πορεία μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των διδάκτρων και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων στους φοιτητές. Πολλοί δήλωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τη μητρόπολη και να εγκατασταθούν σε πρώην πορτογαλικές αποικίες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται στην Πορτογαλία καθώς πλησιάζει η 27η Νοεμβρίου, η ημερομηνία της ψήφισης του προϋπολογισμού στον οποίο προβλέπονται περικοπές άνευ προηγουμένου. Την περασμένη εβδομάδα, την ημέρα της γενικής απεργίας, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 40 άνθρωποι.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν "την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και την αύξηση των διδάκτρων". "Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές καταφεύγουν σε δάνεια για να τα βγάλουν πέρα", είπε η Σοφία Σίλβα, οικονομολόγος η οποία κάνει το μάστερ της στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Η φοίτηση στα πορτογαλικά πανεπιστήμια στοιχίζει κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ευρώ μέχρι την απόκτηση πτυχίου. Κατόπιν, σε επίπεδο μάστερ, τα δίδακτρα απογειώνονται. Η Σίλβα είπε ότι πληρώνει 5.000 με 6.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας που έχει, καθώς το κάθε μάθημα που πρέπει να περάσει της κοστίζει 300 ευρώ.

"Μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα, σαν να είμαστε αριθμοί", είπε ένας άλλος φοιτητής, ο Ζουάου Ριμπέιρου, ο οποίος σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει στη Βραζιλία, την Αγκόλα ή την Μοζαμβίκη, όλες πρώην πορτογαλικές αποικίες.