Βρετανία: Στις 29 Νοεμβρίου το πόρισμα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Την έκθεσή της για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, η ανεξάρτητη επιτροπή Λέβισον, που συστάθηκε τον Ιούλιο του 2011, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η επιτροπή ασχολήθηκε με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που φέρεται ότι πραγματοποιούσε σε μεγάλη κλίμακα η ταμπλόιντ εφημερίδα “News of the World”, του ομίλου Μέρντοχ, προκειμένου  να πετύχει αποκλειστικότητες, και η οποία έκλεισε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Η έκθεση αυτή αφορά την πρώτη πτυχή των εργασιών της επιτροπής για "την κουλτούρα, τις πρακτικές και τη δεοντολογία" των μέσων ενημέρωσης και αφορά ιδιαίτερα στις σχέσεις του Τύπου με την αστυνομία, το κοινό και τους πολιτικούς. Επίσης πρόκειται να διατυπώσει συστάσεις για κανονιστικές ρυθμίσεις στον Τύπο.
  
Με πρόεδρο τον δικαστή Μπράιαν Λέβισον και έξι μέλη, η επιτροπή προχώρησε σε πολυάριθμες ακροάσεις προσωπικοτήτων, ιδιαίτερα του Ντέιβιντ Κάμερον και του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, καθώς και του γιου του, του Τζέιμς.

Το δεύτερο μέρος των ερευνών της επιτροπής, που θα είναι αφιερωμένο στις ύποπτες ή παράνομες πρακτικές ορισμένων δημοσιογράφων, δεν μπορεί να προχωρήσει παρά αφού ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τις δωροδοκίες δημόσιων αξιωματούχων.