Τη δημιουργία δικού της διαστημικού σταθμού εξετάζει η Μόσχα

Την δημιουργία δικού του διαστημικού σταθμού, φαίνεται πως εξετάζει το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", η ρωσική διαστημική υπηρεσία "Roscosmos" επιβεβαίωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής εθνικού διαστημικού σταθμού, λίγες ώρες μετά την δήλωση ρώσου αξιωματούχου ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εξετάζουμε αυτή τη δυνατότητα", είπε συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της "Roscosmos" στο ρωσικό πρακτορείο Novosti.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο διαστημικός αυτός σταθμός θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Τα φιλόδοξα διαστημικά σχέδια της Ρωσίας ανακοινώνονται την ώρα που η χώρα αναμένεται να περάσει σε ύφεση το 2015 καθώς η οικονομική της κατάσταση επηρεάζεται σημαντικά από τις κυρώσεις των χωρών της Δύσης για την ανάμειξη της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παραταθεί έως το 2014 η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το κόστος του οποίου ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Κυβερνητικός αξιωματούχος στη Ρωσία είχε δηλώσει πριν από τέσσερις μήνες ότι η Μόσχα θα απορρίψει το αμερικανικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαστημικός σταθμός «MIR», που εκτόξευσε η Σοβιετική Ένωση το 1986, ήταν το πρώτο μόνιμο εργαστήριο σε τροχιά και καταστράφηκε με την είσοδό του στην ατμόσφαιρα το 2001, όταν βρισκόταν σε κακή κατάσταση και η Ρωσία δεν μπορούσε να αντέξει το κόστος λειτουργίας του.

Εκτός από τη Ρωσία, η χώρα που σχεδιάζει να κατασκευάσει δικό της διαστημικό σταθμό είναι η Κίνα.