Η Ε.Ε. στηρίζει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Συρία

Την υποστήριξή τους στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ζωνών κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, εξέφρασαν σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η πρόταση του ΟΗΕ, όπως έχει εκφραστεί από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Στάφαν ντε Μιστούρα από τις 30 του περασμένου Οκτωβρίου, περιλαμβάνει τη δημιουργία τέτοιων ζωνών σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα που σπαράσσεται εδώ και τρεισήμισι χρόνια από τον πόλεμο.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες του ντε Μιστούρα για την επίτευξη μιας στρατηγικής αποκλιμάκωσης της βίας, ως βάσης για μια ευρύτερη, βιώσιμη πολιτική διαδικασία", ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί αφού συζήτησαν το σχέδιο στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιοι εξέφρασαν πάντως την ανησυχία τους για την εντεινόμενη στρατιωτική δράση της συριακής κυβέρνησης σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές απειλούν την πρωτοβουλία του ντε Μιστούρα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία του ΟΗΕ "όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους ασφαλείας" αλλά επίσης και ως "ένα σύμβολο του τι μπορούμε και του τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Συρία".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν είπε ότι, εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα πρέπει να είναι έτοιμη, να έχει τρόφιμα και φάρμακα για να βοηθήσει τους κατοίκους στο Χαλέπι".

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλία συμφώνησαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα περιφερειακό ταμείο για τη Συρία, με αρχική χρηματοδότηση ύψους 23 εκατ. ευρώ και με στόχο να συγκεντρώσουν περισσότερη βοήθεια για να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες.