Η Μασσαλία μαρκάρει τους άστεγους με ένα κίτρινο τρίγωνο!

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των αρχών της Μασσαλίας να εντοπίσει και να καταγράψει τους άστεγους της πόλης με μια τακτική ναζιστικής νοοτροπίας: να τους "σταμπάρει" με ένα κίτρινο τρίγωνο. 

Στο εξής, ο άστεγος πληθυσμός θα έχει ειδικές "ταυτότητες". Πρόκειται για ένα κίτρινο τρίγωνο μέσα στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα του κάθε αστέγου και πληροφορίες για την υγεία του. Αυτή την κάρτα θα πρέπει να την έχει συνεχώς επάνω του, σε σημείο που είναι ξεκάθαρα ορατό. 

Η απόφαση - που "στιγματίζει" τους άστεγους όπως το κίτρινο αστέρι των Εβραίων στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο - προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία ενώ προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης Ολάντ. 

"Είμαι σοκαρισμένη. Ο εξαναγκασμός των αστέγων να φέρουν ένα κίτρινο τρίγωνο που κοινοποιεί δημοσίως τις ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν, είναι εξωφρενικό. Το ιατρικό απόρρητο είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Θέλω αυτή η τοπική πρωτοβουλία για να σταματήσει. Δεν δείχνουμε με το δάχτυλο τους φτωχότερους " δήλωσε η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στη Le Parisien. 

Οι αρχές της Μασσαλίας αντιδρούν στις κριτικές λέγοντας ότι πρόκειται για μια κάρτα που "σώζει ζωές", καθώς ο σκοπός είναι να βοηθήσει τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας να περιθάλψουν άμεσα έναν άστεγο που έχει αρρωστήσει ή έχει ανάγκη από βοήθεια.