Συμβολική αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και από τη Γαλλία

Παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου - ότι "η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού Κράτους από τη Γαλλία θα ήταν ένα σοβαρό λάθος" - οι Γάλλοι βουλευτές, σε μια συμβολικής σημασίας ψηφοφορία, τάχθηκαν σήμερα υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης.

Άμεσα, η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γαλλία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η ψηφοφορία αυτή «στέλνει ένα λάθος μήνυμα στους ηγέτες και στους λαούς της περιοχής» και ότι «θα απομακρύνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία» για την ειρήνη.

Αντίθετα, τα Παλαιστινιακά Εδάφη χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και κάλεσαν τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

Η Χανάν Ασράουι, μία αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξέφρασε σε ένα δελτίο τύπου «την ευγνωμοσύνη της στους πολίτες της Γαλλίας» και κάλεσε «τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει πράξη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης».

Το αποτέλεσμα - 339 υπέρ και 151 κατά - δεν θα επηρεάσει μεν άμεσα τη διπλωματική στάση της Γαλλίας, δείχνει ωστόσο την ολοένα και εντεινόμενη ανυπομονησία που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις στο Μεσανατολικό και την ειρηνευτική διαδικασία, που παραμένει σε αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό.

Ανάλογες ψηφοφορίες υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν διεξαχθεί τους τελευταίους μήνες στην Σουηδία, τη Βρετανία την Ισπανία και την Ιρλανδία.