Η Καταλονία ψηφίζει και η Μαδρίτη ανησυχεί

Πονοκέφαλο για την ισπανική κυβέρνηση αποτελεί η περιφέρεια της Καταλονίας όπου την ερχόμενη εβδομάδα διεξάγονται τοπικές εκλογές, για το αν θα ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία.

“Αν ήμαστε ευρωπαϊκό κράτος θα ήταν το έβδομο στην Ευρώπη σε κατά κεφαλήν εισόδημα μετά τη Δανία και τη Σουηδία” διατείνεται ο Καταλανός εθνικιστής και τοπικός κυβερνήτης.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Καταλονία- μια περιοχή με πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων- μπορεί να είναι όχι απλά βιώσιμη αλλά και πλούσια σε περίπτωση απόσχισής της από την Ισπανία.

Ωστόσο η οικονομία της περιφέρειας συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό 1,1%, η ανεργία έχει φτάσει το 23%  και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το αξιόχρεο της στη χαμηλότερη βαθμίδα. Πρόκειται για την περιφέρεια με το υψηλότερο χρέος στην Ισπανία και μία απ' αυτές που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό δανεισμού που έχει συστήσει η Μαδρίτη.

Μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, που μετρά περίπου ένα χρόνο στην εξουσία, ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίζ Καλντερόν προειδοποίησε ότι “η ανεξαρτησία της Καταλονίας σημαίνει τη διάλυση της Ισπανίας σαν έθνους”, μιλώντας στο ABC.