Πούτιν: Δεν θέλω να κυβερνήσω τη Ρωσία ισόβια

Το ενδεχόμενο να παραμείνει πρόεδρος για πάντα απέκλεισε σε συνέντευξη τού ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας: " Δεν θέλω να κυβερνήσω τη Ρωσία ισοβίως. Δεν το έχω ανάγκη και θα έβλαπτε και τη χώρα". 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να παραδώσει τα σκήπτρα σε άλλον, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια. Όπως είπε ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, σκοπεύει να είναι υποψήφιος και το 2018, και να εξαντλήσεις όλες τις θητείες που προβλέπει το ρωσικό Σύνταγμα. Ωστόσο, όταν έρθει η ώρα, "θα εξετάσει το γενικό πλαίσιο, την εσωτερική κατάσταση και τα προσωπικά του αισθήματα" και θα αποφασίσει. "Είναι πολύς ο χρόνος και πολλά μπορεί να αλλάξουν", είπε ο Πούτιν. 

Το ρωσικό Σύνταγμα ορίζει ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες στην προεδρία της χώρας. Ο Πούτιν υπηρέτησε δύο τετραετείς θητείες - από το 2000 ως το 2008. "Έδωσε" την επόμενη θητεία στον πρωθυπουργό και στενό του σύμμαχο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος αναθεώρησε το Σύνταγμα και η διάρκεια της προεδρικής θητείας ορίστηκε στα έξι χρόνια. Ο Πούτιν επανήλθε στην προεδρία το 2012.

Το ενδεχόμενο να παραμείνει στην εξουσία ο Πούτιν (που είναι σήμερα 62 ετών και θα είναι 72 το 2024), παραπέμπει, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, σε σοβιετικούς ηγέτες, όπως ο Στάλιν ή ο Μπρέζνιεφ, που απεβίωσαν σε ηλικία 74 και 75 ετών αντίστοιχα ενώ βρίσκονταν στην εξουσία.