Παράταση στις άκαρπες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Χωρίς συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έληξαν σήμερα οι συνομιλίες της Τεχεράνης με την ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στη Βιέννη, "παρά την καλή και πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα".

Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις ως την 30ή Ιουνίου 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 αναμένεται να θα καθορίσουν το πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το αργότερο έως τον Μάρτιο. 

Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, το Ιράν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια (564,2 εκατ. ευρώ) κάθε μήνα από τους πόρους που έχουν παγώσει,  εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Πάντως, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το Ιράν έχει μειώσει τα αποθέματά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για να συμμορφωθεί με τους όρους της περσινής προσωρινής συμφωνίας, τον Νοέμβριο του 2013. 

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύει το Ρόιτερς, το απόθεμα του Ιράν πλέον ανέρχεται σε λιγότερα από 7.400 κιλά, κάτω από το όριο που συμφωνήθηκε πέρυσι.