Πάνω από 4.000 οι νεκροί της κρίσης στην Ουκρανία

Πάνω από 4.317 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ 9.921 έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, από τον περασμένο Απρίλιο.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα αριθμός των εκτοπισμένων έχει εκτιναχθεί στους 466.829, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι παρά την εκεχειρία 13 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση και συνολικά 957 από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν υπεγράφη η συμφωνία του Μινσκ.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Ουκρανία εξαιτίας των συγκρούσεων αυξήθηκε από 275.489 που ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου σε 466.829 στις 19 Νοεμβρίου.

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζεται να καταβάλουν μία πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση αυτής της παρατεταμένης κρίσης με ειρηνικό τρόπο και με τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Αλ Χουσέιν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι εξακολουθεί να δέχεται καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες οργανώσεις ευθύνονται για βασανισμούς, εκτελέσεις, βιασμούς, μυστικές κρατήσεις και επιβολή καταναγκαστικής εργασίας.

«Αυτές οι παραβιάσεις είναι συστηματικές και ενδεχομένως να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ανακοίνωσε η Αρμοστεία αφήνοντας την τελική αξιολόγηση για τη φύση αυτών των εγκλημάτων στα εθνικά και στα διεθνή δικαστήρια.