Της… ισλανδικής φυλακής τα σίδερα είναι για τους τραπεζίτες

Την βούλησή της να ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις των καταχρήσεων, οι οποίες ουσιαστικά είναι υπαίτιες για την κρίση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, έδειξε για μια ακόμα φορά η ισλανδική Δικαιοσύνη, καθώς επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον πρώην γενικό διευθυντή της τράπεζας Landsbanki, Σίγκουρσον Άρνασον. Ο 48χρονος Άρνασον, ο οποίος θα εκτίσει τουλάχιστον τους τρεις από τους δώδεκα μήνες, κρίθηκε ένοχος για χειραγώγηση του χρηματιστηρίου με τη διατήρηση των μετοχών της τράπεζας σε τεχνητά υψηλό επίπεδο.   

Να σημειωθεί ότι η τράπεζα, στην οποία είχε την θέση του γενικού διευθυντή, η Landsbanki, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της Ισλανδίας μέχρι την κατάρρευση εν μία νυκτί του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008.  

 Σε ποινές φυλάκισης εννέα και τριών μηνών καταδικάστηκαν, εξάλλου, ακόμα δύο πρώην στελέχη της εν λόγω τράπεζας, η οποία είχε αγοράσει πολυάριθμες μετοχές και είχε χορηγήσει δάνεια σε επενδυτές, γενικά μικρής φερεγγυότητας, ώστε να αγοράζουν τις μετοχές της. Η αιφνίδια επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 οδήγησε την Landsbanki, όπως και τις δύο μεγάλες ανταγωνίστριές της στην Ισλανδία, τις Kaupthing και Glitnir, σε κατάρρευση, υπό το βάρος των κολοσσιαίων χρεών που επισωρεύτηκαν μετά από χρόνια επιθετικής επέκτασής τους στο εξωτερικό. Η εξέλιξη προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη αποδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ελεύθερη πτώση του ισλανδικού νομίσματος. Η ισλανδική κυβέρνηση επέλεξε ν' αφήσει τα τραπεζικά ιδρύματα να πτωχεύσουν πριν προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους.   

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ακόμα βαρύτερες ποινές (3,5 κι 5,5 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα) απ' αυτήν που επιβλήθηκε στον Σίγκουρσον Άρνασον είχαν επιβληθεί τον Δεκέμβριο του 2013 σε τρία πρώην ανώτατα στελέχη της Kaupthing, που είχαν αποκρύψει πως ένας επενδυτής από το Κατάρ αγόρασε το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χάρη σε ένα δάνειο που του είχε χορηγήσει η ιδία. Μάλιστα, ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας την εποχή εκείνη, ο Γκέιρ Χίλμαρ Χόρντε, είχε οδηγηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου. Κρίθηκε μεν ένοχος τον Απρίλιο του 2012 για την κατηγορία ότι δεν συγκάλεσε υπουργικά συμβούλια ως όφειλε από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά δεν του επιβλήθηκε κάποια ποινή. Κατόπιν ορίστηκε πρεσβευτής της Ισλανδίας στην Ουάσινγκτον.