Πρόσκληση στις “νικήτριες δυνάμεις” για την επέτειο του Άουσβιτς

Τους ηγέτες των νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσκάλεσε σήμερα ο πρόεδρος της Τσεχίας, στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

"Οι προσκλήσεις στάλθηκαν από το γραφείο του Τσέχου προέδρου στις νικήτριες δυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία", δήλωσε ο γραμματέα της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας, η οποία διοργανώνει διεθνές φόρουμ για το Ολοκαύτωμα.

Σύμφωνα πάντως με τους οργανωτές του φόρουμ "Αφήστε τους ανθρώπους μου να ζήσουν", η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει επίσης λάβει πρόσκληση και μάλιστα, με βάση το πρόγραμμα, προβλέπεται ότι θα εκφωνήσει μια ομιλία στο κλείσιμο των εργασιών του φόρουμ.

"Φαίνεται όμως τώρα ότι πολλοί πολιτικοί έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην πορεία στο Άουσβιτς", διευκρίνισε ο Κράους τονίζοντας ότι κανείς αρχηγός κράτους δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο φόρουμ.

Ο εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας Γίρι Όβτσατσεκ είπε ότι οι απαντήσεις των προσκεκλημένων "αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων".

Οι εκδηλώσεις, που οργανώνονται από το Εβραϊκό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 και 27 Ιανουαρίου, περιλαμβάνουν ένα φόρουμ στην Πράγα και το Τερεζίν (Τερεζίενστατ) στο οποίο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των κοινοβουλίων από 47 χώρες.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο ήταν Εβραίοι, πέθαναν από το 1940 μέχρι το 1945 στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στην κατεχόμενη από τους Ναζί νότια Πολωνία.