Βρετανία: Αδειάζουν τα Πανεπιστήμια λόγω υψηλών διδάκτρων

Με περίπου 11.500 κενές θέσεις ξεκίνησε η ακαδημαϊκή χρονιά για τα κυριότερα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο καθηγητής Howard Newby, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ είπε ότι οι κενές θέσεις ήταν συνέπεια των αλλαγών και προειδοποίησε ότι η ίδια κατάσταση θα μπορούσε να επαναληφθεί το 2013.

Έχει ήδη γίνει γνωστό ότι αρκετά πανεπιστήμια στη Βρετανία είχαν πολύ χαμηλό αριθμό φοιτητών αυτή τη χρονιά.

Όπως έγραφε η βρετανική “Telegraph” το Σεπτέμβριο 110 πανεπιστήμια και κολέγια εξακολουθούσαν να διαφημίζουν τη διαθεσιμότητα σε θέσεις φοιτητών λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Τα σχόλια αυτά έρχονται μερικές εβδομάδες αφότου το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης της χώρας προειδοποίησε ότι τα οικονομικά για τα πανεπιστήμια βρίσκονται υπό πίεση μετά από μια “αναπάντεχη πτώση” στον αριθμό των φοιτητών.

Το 2012 τα πανεπιστήμια εξουσιοδοτήθηκαν να χρεώνουν μέχρι και 9.000 λίρες σε δίδακτρα, σχεδόν τρεις φορές από την προηγούμενο πλαφόν, μετά από μια ραγδαία πτώση της κρατικής χρηματοδότησης.

Πανεπιστήμια που χρέωναν περισσότερα από 7.500 λίρες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ηγετικών στο χώρο, έπρεπε να επιστρέψουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τα χρήματα που διένειμε το κράτος σε ιδρύματα με τα χαμηλότερα δίδακτρα.