Ρουμανία: Φαβορί ο Πόντα για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή στη Ρουμανία, με μεγάλο φαβορί τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 11 και 12 Νοεμβρίου, ο 42χρονος Πόντα, αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα είναι ο νικητής των εκλογών, αφού αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 54%. Ο αντίπαλός του Κλάους Γιοχάνις, αρχηγός της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας, θα λάβει το 46% των ψήφων. 

Στον πρώτο γύρο ο Πόντα έλαβε ποσοστό 40,44% και ο Γιοχάνις, απόγονος της γερμανικής μειονότητας και νυν δήμαρχος του Σιμπίου, ποσοστό 30,37%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, πρώην πρωθυπουργός Κάλιν Ποπέσκου-Ταριτσεάνου με ποσοστό 5,36%.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το Σάββατο το βράδυ, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους σε αρκετές πόλεις της χώρας, με αίτηματη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης ουσιαστικά απέκλεισαν από τη διαδικασία χιλιάδες Ρουμάνους που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το γεγονός προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Τίτους Κορλατεάν. Η κυβέρνηση αύξησε το προσωπικό αλλά δεν έκανε δεκτό το αίτημα των ομογενών να υπάρξουν περισσότερα εκλογικά κέντρα. Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εκλογείς ζουν εκτός Ρουμανίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφος τους μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά το αποτέλεσμα της μονομαχίας του Βίκτορ Πόντα με τον Κλάους Γιοχάνις.