Άγρια επεισόδια σε πορεία ακροδεξιών στην Πολωνία

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στους δρόμους της Βαρσοβίας, στο τέλος πορείας που διοργάνωσαν ακροδεξιές και εθνικιστικές οργανώσεις για να εορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ένταση σημειώθηκε όταν μέλη της πορείας πέταξαν πέτρες, φωτοβολίδες και μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες.  Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κάποιοι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά. 

Επίσης, οι διαδηλωτές με μάσκες και κουκούλες, πυρπόλησαν στάσεις λεωφορείων, αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 160 συλλήψεις.

Επί περίπου μία ώρα οι αστυνομικοί εμπόδιζαν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν σε μια γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Βιστούλα, προσπαθώντας να αποκόψουν τις ομάδες των ταραχοποιών.

Οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να διευκρινίσουν πόσο μεγάλη ήταν η διαδήλωση. Οι οργανωτές της όμως υποστηρίζουν ότι μετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Οι εθνικιστικές ομάδες παρελαύνουν κάθε χρόνο στη Βαρσοβία για τον εορτασμό της επετείου της ανεξαρτησίας της Πολωνίας, αλλά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η διαδήλωση καταλήγει σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.