ΕΕ: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, απηύθυνε σήμερα ο επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, εκφράζοντας έτσι την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στην ένταση που έχει προκληθεί στα οικόπεδα της Κύπρου

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Χαν υπογράμμισε: «Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση».

Ο επίτροπος Διεύρυνσης τόνισε ακόμα ότι ήρθε η ώρα να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, και σημείωσε ότι αυτό θα γίνει αύριο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

«Συγχρόνως, είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης και να δράσουν με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε σθεναρά τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στις προσπάθειές του για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επανάληψη των συνομιλιών».

 «Ενθαρρύνουμε δυναμικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος όλων», κατέληξε ο κ. Χαν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...