Βουλγαρία: Ο νικήτης Μπορίσοφ κινδυνεύει να ξαναχάσει την πρωθυπουργία

Ο πρόεδρος του GERB και ισχνός νικητής των τελευταίων εκλογών, Μπόικο Μπορίσοφ, έλαβε σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Καθώς οι συνομιλίες για την κυβέρνηση συνεργασίας με τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα της Βουλής έχουν αποτύχει, ο Μπορίσοφ κατέστησε σαφές,ότι η μοίρα της κυβέρνησης θα κριθεί «στο παρά πέντε» στις διαπραγματεύσεις του κόμματός του με τα ακροδεξιά Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο και Πατριωτικό Μέτωπο και το κεντροαριστερό ABV.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ως αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή και ο Μπορίσοφ είτε θα παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση είτε θα επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο Πλέβνελιεφ αύριο.

Ο κεντροδεξιός ηγέτης δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους (πιθανούς) εταίρους, ότι «μερικά αιτήματα και όροι που βάζουν, μπορούν να αποδειχθούν ανυπέρβλητα εμπόδια για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων».  Ο εκπρόσωπος του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου Ραντάν Κάνεφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές αρχής με το GERB, ενώ απομένουν να λυθούν μερικά προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα».

Παράλληλα, ο Μπορίσοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρχίσει διαπραγματεύσεις και με την παράταξη «Βουλγάρικο Δημοκρατικό Κέντρο» (που άλλαξε το παλιό της όνομα «Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία») ύστερα από την πρόταση, που έλαβε τηλεφωνικώς σήμερα από τον ηγετικό παράγοντα των συντηρητικών στην Ευρωβουλή Τζέφρι Βαν Όρντεν.