Ανέλαβαν οι “πρόεδροι” στην ανατολική Ουκρανία

Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, o ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ που εξελέγη «πρόεδρός» της επαρχίας στις εκλογές της Κυριακής στην ανατολική Ουκρανία , ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του (φωτ).

«Ορκίζομαι να υπηρετώ τον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανέφερε ο Ζαχαρτσένκο, ένας μηχανικός 38 ετών, ο οποίος ως τώρα ήταν ο «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ, σε μια τελετή η οποία έγινε στο κτίριο του θεάτρου της πόλης.

Διαβάστε: Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του Ντόνετσκ

Σε παρόμοια τελετή στο Λουγκάνσκ, το άλλο προπύργιο των αυτονομιστών, ορκίστηκε "πρόεδρος" ο 50χρονος Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, νοσταλγός του σοβιετικού παρελθόντος ο οποίος  συγκέντρωσε πάνω από το 63% των ψήφων.

Αντιδρώντας έντονα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποσροσένκο συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας και ανακοίνωσε πως θα αιτηθεί την ακύρωση της εκεχερείας και του νόμου που προβλέπει την αναγνώριση ειδικού στάτους στις περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές.

«Οι ψευτοεκλογές αυτές αποτελούν ευθεία παραβίαση του πρωτοκόλλου του Μινσκ που υπογράψαμε στις 5 Σεπτεμβρίου και το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων τοπικών εκλογών στην περιοχή του Ντονμπάς μόνο με βάση τους νόμους της Ουκρανίας. Τους παρείχαμε την ευκαιρία. Η φάρσα της 2ας Νοεμβρίου θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία, που δρομολογήθηκε με τεράστια προσπάθεια», τόνισε ο Ποροσένκο.

Έξι μήνες αφότου ξέσπασε η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους, οι αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εξέλεξαν τους «προέδρους» και τα «κοινοβούλιά» τους, σε εκλογές τις οποίες τις οποίες κατήγγειλαν το Κίεβο και η Δύση.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των δυτικών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «σέβεται» την επιλογή των πολιτών των δύο περιοχών και κάλεσε το Κίεβο να «αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμώντας παράλληλα πως οι εκλεγμένοι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν πλέον την αναγκαία νομιμοποίηση για να διαπραγματευθούν με τις αρχές στο Κίεβο.