Μόντι: Δεν μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον

Στις χώρες του Περσικού Κόλπου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ο Ιταλός πρωθυπουργός

“Δεν μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον. Όποιος αναλάβει την κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, από το Κουβέιτ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις χώρες του Περσικού Κόλπου σε αναζήτηση επενδύσεων. Η δήλωση του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πίσω στην Ιταλία.

“Πρόκειται για πραγματικό εκβιασμό: ή μένει στην κυβέρνηση ή λέει στους ξένους επενδυτές ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αξιοπιστία της χώρας μετά την λήξη της θητείας του”, σχολίασε ο επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο. “Ο πρωθυπουργός έπρεπε να αποφύγει αυτή την δήλωση, που ήταν, σαφέστατα, κακόγουστη”, τόνισε, από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, Νίκι Βέντολα.

Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για “εκνευρισμό” που προκαλεί η αβεβαιότητα σχετικά με το πολιτικό μέλλον της χώρας. Πιθανότερη ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές θεωρείται η 10η Μαρτίου, αν εγκριθεί σύντομα ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 και ο νέος εκλογικός νόμος.

Το περασμένο Σάββατο, όμως, ο πρόεδρος της Φερράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, ανακοίνωσε, σε ομιλία του στην Ρώμη, ότι μαζί με κεντρώους συνδικαλιστές και εκπροσώπους του βιομηχανικού και επιχειρηματικού χώρου θα παρουσιάσει εκλογική λίστα, με στόχο να στηρίξει το έργο του Μάριο Μόντι, ώστε να μην πάνε χαμένα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Άγνωστο παραμένει, έως τώρα, αν ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός θα δεχθεί να συμμετάσχει, απευθείας, στο πολιτικό αυτό πείραμα. Προς το παρόν, περιορίσθηκε μόνο να δηλώσει ότι “αξιολογεί θετικά την όλη πρωτοβουλία”.