Ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο βλέπει ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προειδοποίησε σήμερα την Δύση και τη Ρωσία ότι κινδυνεύουν να σύρουν τον κόσμο σε έναν νέο “Ψυχρό Πόλεμο”, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κυρώσεων που επιβάλλονται εκατέρωθεν, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.   

Σπάζοντας τη σιωπή του σχετικά με το θέμα, ο Γκορμπατσόφ καταδίκασε της ευρωπαϊκές και αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις αλλά το εμπάργκο στα τρόφιμα που επέβαλλε η Μόσχα, ως αντίποινα.

Για να αποφευχθεί μία νέα ψυχροπολεμική περίοδος, και οι δύο πλευρές θα πρέπει "ως πρώτο βήμα, να αφήσουν πίσω τους τη λογική των αμοιβαίων κατηγοριών και κυρώσεων", δήλωσε ο 83χρονος πρώην πρόεδρος της Ρωσίας στην εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.

"Κανείς δεν πρέπει να συρθεί πίσω σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Οι κοινές απειλές για την ασφάλειά μας δεν έχουν εξαφανιστεί" προειδοποίησε ο Γκορμπατσόφ.  

Στη συνέντευξή του- με αφορμή την επερχόμενη 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις Οκτ 9, 1989- ο Γκορμπατσόφ είπε ότι Δύση και Ρωσία αντιμετωπίζουν περισσότερες κοινές προκλήσεις – όπως η επιδημία του Εμπολα και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους – από ότι διαιρέσεις.

“Στο πρόσωπο των κοινών προκλήσεων, μπορούμε να βρούμε και πάλι μια κοινή γλώσσα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος” κατέληξε ο εμβληματικός εμπνευστής της Περεστρόικα.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διετέλεσε ήταν ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1991. Οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση βοήθησαν να έρθει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και τελείωσαν την πολιτική υπεροχή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1990 πήρε το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης.