Σερβία: Διάβημα διαμαρτυρίας για τον… αμαρτωλό ποδοσφαιρικό αγώνα

Διάβημα διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν στον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016, στο Βελιγράδι, επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας στον πρέσβη της Αλβανίας στη σερβική πρωτεύουσα.

Στο διάβημα τονίζεται -μεταξύ άλλων- πως πεποίθηση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι τέτοιες "προφανώς προσεκτικά προσχεδιασμένες ενέργειες", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι επιζήμιες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και συνεργασία στην περιοχή.

Η Σερβία, τονίζεται, είναι προσηλωμένη στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με τους γείτονές της και αναμένει την ίδια προσέγγιση και απ' αυτούς, ενώ δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τέτοιου είδους προκλήσεις.

Τονίστηκε, δε, στον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι ότι η Σερβία αναμένει πως οι Αλβανοί αξιωματούχοι θα καταδικάσουν με καθαρό τρόπο τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Παρτίζαν, στο Βελιγράδι, το βράδυ της Τρίτης, ως "το πρώτο απαραίτητο βήμα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας θεωρεί πως όσα συνέβησαν προχθές αποτελούν μια προσχεδιασμένη πρόκληση.

Το ιπτάμενο αντικείμενο με τη σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας", στην οποία απεικονίζονται εδάφη που καλύπτουν και περιοχές που ανήκουν στη Σερβία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αποτελεί "άνευ προηγουμένου πρόκληση" εντός ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου και είχε σχεδιαστεί εκ προοιμίου, γι' αυτό και δεν μπορεί να μιλά κανείς για ένα "αυθόρμητο συμβάν από χούλιγκανς", τονίζεται στο διάβημα που επιδόθηκε στον Αλβανό διπλωμάτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι οι συγκεντρώσεις σε "αλβανικά περιβάλλοντα", μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά, αντίθετα, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου παντού.

Η Σερβία δεν μπορεί να υποστεί τις συνέπειες των ανεύθυνων προκλήσεων από τους Αλβανούς επισκέπτες και θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης καλών γειτονικών σχέσεων, που εκτιμά πως είναι και ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν δυνάμει προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Σημείωσε, δε, πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου να ενημερωθούν οι διεθνείς εταίροι της Σερβίας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης και να ζητηθεί, για μια ακόμη φορά, η εφαρμογή των ίδιων στάνταρτ για όλους.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του στα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας που έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα εντός γηπέδου, υπερασπιζόμενοι κατά τον καλύτερο τρόπο τις αξίες που πρεσβεύει η Σερβία