Οβίδες σκότωσαν και Έλληνες στην Ουκρανία

Έλληνες στην καταγωγή συγκαταλέγονται στα θύματα της χθεσινής επίθεσης με όλμους κατά του χωριού Σαρτανά, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρόξενο, Δημήτρη Παπανδρέου, οι έξι από τους επτά νεκρούς ήταν ελληνικής καταγωγής.

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 13:00 όταν τουλάχιστον τέσσερις όλμοι -ενδεχομένως από πυραυλικά συστήματα Γκραντ- έπληξαν το χωριό. Ένας από τους πυραύλους χτύπησε πομπή ατόμων που κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο κατά τη διάρκεια κηδείας. Αμέσως επικράτησε πανικός, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.

Ο Σαρτανάς είναι μια κωμόπολη 11.000 κατοίκων από τους οποίους περίπου το 70% είναι Έλληνες της Αζοφικής. Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στο σημείο που χτύπησε ο όλμος βρισκόταν ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Δημήτρης Παπανδρέου.

«Αποφάσισα να δω την κατάσταση ιδίοις όμμασι. Έκανα επίσκεψη στα στρατιωτικά φυλάκια ενώ συναντήθηκα και με τους Έλληνες της συγκεκριμένης περιοχής. Λιγότερο από ένα τέταρτο πριν σκάσει ο όλμος βρισκόμουν στο ίδιο σημείο. Γλίτωσα από καθαρή τύχη ή μάλλον από καθαρή διαίσθηση αφού αποφάσισα να φύγω νωρίτερα. Ήταν τρομερό, όταν έγινε η έκρηξη σείστηκε όλη η γη», περιγράφει στην«Καθημερινή» ο κ. Παπανδρέου. Το προξενείο της Μαριούπολης είχε μεταφερθεί προσωρινά στο Ντνιετροπετρόφσκ εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων, ωστόσο επανεγκαταστάθηκε πριν από λίγες ημέρες στη βάση του, τη Μαριούπολη, προκειμένου να εξυπηρετεί τους χιλιάδες Έλληνες της περιοχής. Σύμφωνα με τον Έλληνα κοινοτάρχη του Σαρτανά Στεπάν Μαχσμά, μετά την επίθεση επικράτησε πανικός, ενώ αρκετοί εγκατέλειψαν το χωριό. «Ακόμα και τώρα ακούμε σε μακρινή απόσταση ότι γίνονται μάχες» έλεγε χθες το βράδυ στην εφημερίδα ο κ. Μαχσμά.

Επικοινωνία Βενιζέλου με τον Έλληνα πρόξενο

Να διερευνηθεί άμεσα η βασιμότητα των πληροφοριών περί ύπαρξης ελληνικής καταγωγής ομογενών, μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες προκειμένου να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του πληγέντος χωριού.