Σερβία: Προσχεδιασμένα τα επεισόδια στον αγώνα με την Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα επεισόδια που οδήγησαν στη χθεσινή διακοπή του αγώνα μεταξύ των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016 ήταν "σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης".

Υπογράμμισε, δε, ότι οι σερβικές αρχές δεν είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι διεκόπη ο αγώνας.

"Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

"Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης" υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Ωστόσο, οι σερβικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι' αυτούς.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η αλβανική αντιπροσωπεία οδηγήθηκε, με αστυνομική συνοδεία, από το στάδιο της Partizan έως το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του αεροδρομίου, απ' όπου κι επέστρεψε στα Τίρανα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.

Ως βελτίωση των διμερών σχέσεων Τιράνων-Βελιγραδίου καταγράφηκε, επίσης, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πρωτεύουσας, τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο χθεσινός αγώνας μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου της Σερβίας και της Αλβανίας, στο Βελιγράδι, διεκόπη ύστερα από την εμφάνιση ιπτάμενου αντικειμένου πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, που έφερε πάνω του τη σημαία της μεγάλης Αλβανίας.

Παίκτης της σερβικής ομάδας προσπάθησε να πιάσει το αντικείμενο και να το απομακρύνει από τον χώρο, καθώς αυτό άρχισε να πέφτει, προκαλώντας την αντίδραση Αλβανών παικτών, οι οποίοι και κινήθηκαν εναντίον του. Ακολούθησε ένταση και είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, ένας εκ των οποίων γρονθοκόπησε παίκτη της αλβανικής ομάδας. Το ματς διεκόπη, με απόφαση του διαιτητή της αναμέτρησης, αρχικά προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά