Διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας στην Καταλονία

Περίπου 40.000 Καταλανοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή - ανήμερα της εθνικής εορτής της χώρας - στην Βαρκελώνη, για να στηρίξουν την παραμονή της περιφέρειας τους στην Ισπανία και να δηλώσουν την αντίδραση τους στην ανεξαρτησία. 

Κρατώντας πλακάτ και πανό κατά της απόσχισης από την Μαδρίτη και ζητώντας από τον πρωθυπουργό της περιφέρειας, Άρτουρ Μας, να παραιτηθεί, δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί έδειξαν την άλλη όψη του νομίσματος σχετικά με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που έχει προγραμματιστεί αυθαίρετα για την 9η Νοεμβρίου.

Διαβάστε σχετικά: Ακάθεκτη προς το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας η Καταλονία

Σχεδόν ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία για το δημοψήφισμα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που εβαλε φρένο στη διαδικασία.

Σε συμβολική επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στην Ελ Παΐς, γραμμένη στα καταλανικά, προτείνει διάλογο σε αυτούς που ζητούν ανεξαρτησία, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι θα τηρηθεί ο νόμος.

Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, δεν επιτρέπεται διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία. Όμως η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν.