Ίση μεταχείριση για τους ρομά μαθητές ζητά από την Τσεχία η ΕΕ

Την κατάργηση των χωριστών σχολείων για παιδιά ρομά ζητά από την Τσεχία το Συμβούλιο της Ευρώπης, στηλιτεύοντας τη συντήρηση του ρατσισμού στη χώρα.

Όπως τόνισε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τσεχία, τα σχολεία στα οποία υποχρεωτικά φοιτούν μόνο παιδιά ρομά θα πρέπει να καταργηθούν και ν' αντικατασταθούν από σχολεία γενικής εκπαίδευσης όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους καταγωγή.

Ο Επίτροπος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του διότι πέντε χρόνια από τη σχετική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τσεχίας, ελάχιστα έχουν γίνει, για να σταματήσει ο διαχωρισμός των παιδιών ρομά στην εκπαίδευση.

Ωστόσο εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ώστε να συμμετέχουν στις τσεχικές αστυνομικές δυνάμεις, μέλη των εθνικών μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των ρομά καθώς και για την πρόθεση των αρχών της Τσεχίας, να προσχωρήσουν στο πρόσθετο πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται στο διαδίκτυο.