Σε Ιρακινή βουλευτή των Γεζίντι το βραβείο Άννα Πολιτκόφσκαγια

H βουλευτής Βιαν Ντάχιλ από το Ιράκ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Άννα Πολιτκόφσκαγια, το οποίο απονέμει στο Λονδίνο η οργάνωση «RAW in WAR» προς τιμή των γυναικών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων στις εμπόλεμες ζώνες.

Η Ντάχιλ- η οποία ανήκει στην μειονότητα των Γιεζίντι που σφαγιάστηκε τον Αύγουστο από το Ισλαμικό κράτος - κατήγγειλε με σθένος τις βιαιοπραγίες που διέπραξαν οι τζιχαντιστες εναντίον των γυναικών Γεζίντι στο Ιράκ, οι οποίες- αν επιζήσουν- πωλούνται ως σκλάβες στις περιοχές που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

«Η οργάνωση RAW in WAR τιμά τη γενναιότητα της Βιαν Ντάχιλ, βουλευτίνας του ιρακινού Κοινοβουλίου που ανήκει στη μειονότητα Γεζίντι, για την την θαρραλέα της έκφραση και την ακούραστη μάχη της με στόχο να προστατέψει τα μέλη της μειονότητας από τον τρόμο του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει η οργάνωση σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η Βιαν Ντάχιλ κατάγεται από το Σίντζαρ, ένα από τα ιστορικά προπύργια αυτής της μη μουσουλμανικής μειονότητας στο βόρειο Ιράκ, όπου οι Γεζίντι έχουν πέσει πολλές φορές θύματα των φονικών επιθέσεων που διαπράττουν οι τζιχαντιστές.

«Την παραμονή της επετείου από τη δολοφονία της Άννα Πολιτκόφσκαγια, την 7η Οκτωβρίου, η οργάνωση RAW in WAR απονέμει αυτό το βραβείο για το 2014 στην Βιαν Ντάχιλ για το θάρρος της, με το οποίο έκανε να ακουστεί η φωνή των γυναικών Γεζίντι και των γυναικών του Ιράκ» σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Πέρυσι η μη κυβερνητική οργάνωση είχε τιμήσει με το βραβείο αυτό την 16χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν, κάτι που υπήρξε η αφορμή για τον τραυματισμό της στο κεφάλι από σφαίρες σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν εναντίον της.