Σουηδία: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης

Την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ανακοίνωσε σήμερα η νέα κεντρο-αριστερά κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που "αναγνωρίζει την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος, με ιδιότητα του παρατηρητή".  

"Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί μόνο με την λύση των δύο κρατών, με διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ως εκ τούτου, η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης", ανακοίνωσε ο νέος Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν , κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο.  

Το 2012, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος αλλά μέχρι σήμερα ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε κάποια από τα κράτη-μέλη της μεμονωμένα, είχαν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.  

Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να χαιρετίσουν την ενέργεια αυτή της Σουηδίας ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους. Εντούτοις αναμένεται σφοδρή κριτική του Ισραήλ στη Σουηδία, όπως επίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που επιμένουν στην θέση ότι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό Κράτος θα πρέπει να προκύψει μόνο μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Στους κόλπους της ΕΕ ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά το είχαν κάνει ήδη προτού ενταχθούν στην Ένωση των 28.

Ο Λέφβεν ανακοίνωσε παράλληλα πως η Σουηδία, πρωτοπόρος το 1999 στην απαγόρευση της "αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών", θα απαγορεύσει στους πολίτες της τον σεξουαλικό τουρισμό.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει την πυρηνική ενέργεια, αν και οι Πράσινοι επιθυμούν να κλείσουν οι αντιδραστήρες ως το 2018.