Κομισιόν: Πέντε υποψήφιοι του Γιούνκερ μετεξεταστέοι

Από 1000 κύματα πρέπει να περάσει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι να σχηματίσει τη νέα Κομισιόν. Αρχικά δεν μπορούσε να βρει τον επιβεβλημένο αριθμό γυναικών για να στελεχώσει την Επιτροπή.

Τώρα βλέπει υποψήφιους επιτρόπους του να μένουν μετεξεταστέοι: κατά τη διαδικασία ακρόασης δεν κατάφεραν να πείσουν τους ευρωβουλευτές ότι αξίζουν τη θέση και πρέπει να επανέλθουν.

Ένας από αυτούς που δεν κατάφεραν να πείσουν είναι ο σοσιαλιστής Πιερ Μοσκοβισί (που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας).

Ακόμη, ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ (υποψήφιος για θέματα χρηματοοικονομικής εποπτείας αλλά με "καλές σχέσεις" με το Σίτι του Λονδίνου), ο Ισπανός Μιγκέλ Αριάς (υποψήφιος για Επίτροπος Ενέργειας αλλά με μετοχές σε πετρελαϊκές εταιρείες), ο Ούγγρος Τίμπορ Ναβράσις και η Βέρα Γιούροβα από την Τσεχία θα πρέπει να επανέλθουν, είτε με νέα παρουσία τους ενώπιον των ευρωβουλευτών είτε υποβάλλοντας συμπληρωματικές γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Οι ακροάσεις θα συνεχιστούν από Δευτέρα και υπάρχουν φόβοι ότι και άλλοι υποψήφιοι δεν θα τα καταφέρουν.

Οι ισορροπίες είναι οριακές καθώς δεν κρίνεται μόνον η προσωπικότητα και η πολιτική αντίληψη του υποψηφίου αλλά και το κύρος των χωρών, η στάση που τηρούν αλλά και οι πολιτικές ανταλλαγές και η αρμονία μεταξύ των κομμάτων της Ευρωβουλής.

Είναι πολύ πιθανό πλέον ο Γιούνκερ να μην καταφέρει να δει την Επιτροπή να αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου όπως ήταν ο στόχος.