Προσέλευση-ρεκόρ στις ισπανικές διαδηλώσεις

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι συμμετείχαν χθες στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Ισπανία, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας και της ευρωπαϊκής ημέρας διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας, της ανεργίας και της βιοποριστικής αβεβαιότητας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

"Με όλη την Ισπανία, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 819.600 άνθρωποι", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Συνολικά 155 άνθρωποι συνελήφθησαν και 77 τραυματίσθηκαν, από τους οποίους οι 43 είναι αστυνομικοί, διευκρίνισε.

Ενώ η νομαρχία είχε υπολογίσει χθες τον αριθμό των διαδηλωτών στη Μαδρίτη σε 35.000 και τα συνδικάτα σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο, η κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais, βασιζόμενη σε εικόνες της πορείας και μια εκτίμηση για την πυκνότητά της ανά τετραγωνικό μέτρο, υποστήριζε σήμερα ότι συμμετείχαν 175.000 άνθρωποι.

Στην Πορτογαλία, η οποία έζησε όπως η Ισπανία μια γενική απεργία, η αστυνομία επιτέθηκε με γκλομπ μπροστά από το κοινοβούλιο στη Λισαβόνα, όπου διαδήλωναν πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Στη Μαδρίτη, όπως και στη Βαρκελώνη, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν το βράδυ εναντίον ομάδων διαδηλωτών.

Για την Ισπανία, την τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης που στραγγαλίζεται από ανεργία και φτώχεια, επρόκειτο για τη δεύτερη γενική απεργία μετά την άνοδο στην εξουσία, πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο, της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.