Ξεκινά δικαστική μάχη Μαδρίτης – Βαρκελώνης για το δημοψήφισμα

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που έκρινε παράνομο το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Καταλονία, η περιφερειακή κυβέρνηση του Άρτουρ Μας ανακοίνωσε ότι ότι ανέστειλε την εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου, προκειμένου να σεβαστεί τη νομιμότητα.  

«Δεν μπορούμε να βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μας με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο Φρανσέσκ Ομς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας, διαβεβαιώνοντας παρόλα αυτά για «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει» προς μια διαβούλευση.

Παράλληλα, η Καταλονία ξεκίνησε δικαστική μάχη ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ώρα που οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας καλούν σε νέες διαδηλώσεις και πιέζουν την κυβέρνηση της επαρχίας να αγνοήσει την απόφαση. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το Δικαστήριο έχει χάσει την αξιοπιστία του αφού ακύρωσε εν μέρει το 2010 το νέο καθεστώς του «κράτους» της Καταλονίας.

Ήδη από χθες η πρόεδρος της οργάνωσης ANC, Καταλανική εθνοσυνέλευση, Κάρμε Φορκάδελ, κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας, Νούρια ντε Γκίσπετ, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άμεση άρση της ακύρωσης του νόμου που επιτρέπει στην επαρχία αυτή να διοργανώσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι εμποδίζει τις περιφερειακές αρχές να οργανώσουν και άλλα δημοψηφίσματα. 

Η κυβέρνηση του Μας τώρα πρέπει να υποβάλει στο δικαστήριο την επιχειρηματολογία του υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο έχει στη διάθεσή του πέντε μήνες για να αποφανθεί για το θέμα, αν και ενδέχεται να επιλέξει να επισπεύσει την απόφασή του.