ΒΙΝΤΕΟ: Κατεδαφίζουν το μεγαλύτερο άγαλμα του Λένιν

Ουκρανοί φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές κατεδάφισαν τη νύχτα ένα άγαλμα του Λένιν - σύμβολο της ρωσικής κυριαρχίας - στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας - μια κίνηση που ίσως επιδεινώσει την ήδη εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στα ανατολικά.

Έπειτα από 2 ώρες που έκοβαν με αλυσοπρίονα, εργάτες που είχαν αναρριχηθεί στο άγαλμα έκοψαν τα πόδια του αγάλματος του Λένιν και το μνημείο, ύψους 8,50 μέτρων, έπεσε από το βάθρο, καθώς το τραβούσαν με ένα καλώδιο κι ενώ ένα συγκεντρωμένο πλήθος επευφημούσε με ενθουσιασμό.

Το μνημείο του ηγέτη της Κομμουνιστικής επανάστασης του 1917, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του, έπεσε εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών. Κάποιοι μάλιστα πήραν και σπασμένα κομμάτια του, για αναμνηστικά.

Η... αποκαθήλωση του Λένιν μεταδόθηκε ζωντανά από πολλά διαδικτυακά μέσα. Οι πολίτες που σύμφωνα με τις αρχές ξεπερνούσαν τις τρεις χιλιάδες, συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα ομάδας ακτιβιστών να δείξουν έμπρακτα ότι το Χάρκοβο ανήκει στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσένι Αβάκοφ, ανακοίνωσε στο Facebook ότι η αστυνομία της πόλης επικεντρώθηκε στη δημόσια ασφάλεια και όχι την προστασία του αγάλματος. Επιπλέον, ό,τι έγινε "δεν συνιστά πράξη βανδαλισμού" και ως εκ τούτου, η υπόθεση έχει κλείσει.