Σε παιδιά-θύματα πολέμου το έπαθλο του Νόμπελ Ειρήνης

Σε προγράμματα που αποσκοπούν στην παροχή βοήθειας σε παιδιά-θύματα πολέμου αποφάσισε να δωρίσει τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τιμήθηκε φέτος με αυτή τη διάκριση.

Μετά από συμφωνία μεταξύ του Ζοζέ Μπαρόζο, του Χέρμαν βαν Ρόμπάι και του Μάρτιν Σουλτς, τα χρήματα από το Νόμπελ, τα οποία ανέρχονται σε 927.000 ευρώ, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ταμείου "EU Nobel Prize Children's Projects", υπέρ των παιδιών που υπήρξαν θύματα ενόπλων συγκρούσεων.

"Το Νόμπελ Ειρήνης είναι συνώνυμο με τη συμφιλίωση σε όλον τον κόσμο. Τα χρήματα του βραβείου θα πρέπει να δοθούν στη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον, και ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα θύματα των συγκρούσεων του παρελθόντος και του παρόντος: Τα παιδιά", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη απονεμήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στην ΕΕ επειδή η επιτροπή έκρινε ότι προώθησε "την ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη" για περισσότερο από έξι δεκαετίες.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και τέσσερις νέοι Ευρωπαίοι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Το εισιτήριο για το Όσλο θα το πάρουν οι νικητές ενός διαγωνισμού που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παιδιά και νέους ηλικίας 8 έως 24 ετών.

Οι υποψήφιοι έως 12 ετών πρέπει να στείλουν ένα σχέδιο και οι μεγαλύτεροι ένα κείμενο για το τι σημαίνει η ειρήνη για αυτούς.