Κόκκινος συναγερμός στο Παρίσι, λόγω τρομοκρατικών απειλών

Οι Γαλλικές αρχές ενίσχυσαν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι, στον απόηχο των απειλών κατά της Γαλλίας από ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισλαμικού Κράτους.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα τουριστικά αξιοθέατα, τα μνημεία, το μετρό και τους δημόσιους, πολυσύχναστους χώρους ενώ το Γαλλικό υπουργείο εξωτερικών, έχει ήδη συστήσει στους πολίτες να μην ταξιδεύουν σε περίπου 30 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Τυνησία, όπου και ζουν χιλιάδες Γάλλοι. Η πρεσβεία ζητεί από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτό το διάστημα, μιας και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους των Τζιχαντιστών, ενώ από το Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε χθες ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει σώος ο Γάλλος πολίτης που απήχθη από παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αλγερία, πριν 4 ημέρες.   

Την ίδια ώρα,  ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, διέταξε έρευνα για τους τρεις τζιχαντιστές που απελάθηκαν από την Τουρκία και - αντί να συλληφθούν στο Παρίσι - κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στην Μασσαλία. 

Τρεις Γάλλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τζιχαντιστική δράση και επέστρεφαν από τη Συρία μέσω της Τουρκίας, έφθασαν χθες στη Γαλλία χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις γαλλικές αρχές και ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονταν επί ποδός για να τους υποδεχθούν. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψή τους στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ενώ εκείνοι  έφθασαν στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας.

Μεταξύ των τριών περιλαμβάνεται ο σύζυγος της Σουάντ Μεράχ, της αδελφής του Μοχάμεντ Μεράχ, του νεαρού από την Τουλούζη που σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Μάρτιο του 2012, αφού δολοφοόνησε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σε εβραϊκό σχολείο της πόλης.