Γαλλικά μαχητικά σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ

Εκπρόσωποι από 20 χώρες, εκ των οποίων 10 αραβικές αλλά με ηχηρή απουσία εκ μέρους του Ιράν, αρχίζει στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη για την απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η πρωτοβουλία "για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ" ανήκει στο Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Εκτός από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Με ανακοίνωσή της η Γαλλική προεδρία σημειώνει ότι η σύσκεψη οργανώνεται με τη σύμφωνο γνώμη της ιρακινής ηγεσίας, με την οποία συζήτησε σχετικά ο Γάλλος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ την περασμένη Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, προβλέπεται να δώσει συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο πριν από την έναρξη της σύσκεψης.

Η συνάντηση που πραγματοποιείται στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Ελλάδας με εναρκτήρια ομιλία του Γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, στόχος της συνάντησης είναι «η λήψη σειράς μέτρων τόσο στον τομέα συλλογής πληροφοριών όσο και στον στρατιωτικό τομέα», «για τη διακοπή της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους».

Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για καθορισθούν με ποιο τρόπο και ποια μέσα θα συμμετέχουν οι διάφορες χώρες στη διεθνή συμμαχία. Επίσης εάν αεροπορικές επιδρομές θα διεξαχθούν και στο συριακό έδαφος, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Αναγνωριστικές πτήσεις από γαλλικά μαχητικά στο Ιράκ

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε από το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκινούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προμήνυμα συμμετοχής των γαλλικών δυνάμεων στους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών. Ο Φαμπιούς επιβεβαίωσε ότι οι αναγνωριστικές πτήσεις γίνονται με την έγκριση της κυβέρνησης της Βαγδάτης. 

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία αντίστοιχη επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων ήταν ο βομβαρδισμός της Λιβύης λίγο πριν την οριστική πτώση του καθεστώτος Καντάφι.