Το κύμα της ακροδεξιάς φτάνει και στη Σουηδία

Η άνοδος της ακροδεξιάς που παρατηρείται στην Ευρώπη έφτασε και στη Σουηδία. Στις εκλογές της χθεσινής Κυριακής, το κυβερνών κόμμα ηττήθηκε, τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς αντιπολίτευσης νίκησαν, χωρίς ωστόσο να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής αναμέτρησης φαίνεται πως είναι η ακροδεξιά που αναδείχτηκε τρίτη δύναμη, με ποσοστό 13% και 47 έδρες στη Βουλή. Ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας (άκρα δεξιά) Γίμι Όκεσον εκτίμησε ότι το κόμμα του έγινε "ο κυρίαρχος του παιγνιδιού".

«Έχουμε γίνει σε σημαντικό βαθμό οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού τώρα», δήλωσε ο Όκεσον στη Στοκχόλμη.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ παραδέχθηκε την ήττα της Συμμαχίας, που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη Σουηδία, και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του δικού του κόμματος, των Μετριοπαθών, το ποσοστό των οποίων υπέστη σημαντική μείωση, την άνοιξη.

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς θα καταλάβουν 160 έδρες στην επόμενη Βουλή, όμως χρειάζονταν 175 για να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στη σουηδική Βουλή των 349 εδρών.

Μια ακόμη εξέλιξη που χαρακτηρίζεται πλήγμα για την κεντροαριστερά είναι ότι το κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία συγκεντρώνει σύμφωνα με την προβολή του SVT 3,2% και επομένως δεν εκλέγει μέλη στη Βουλή, κάτι για το οποίο απαιτείται ένα κόμμα να φθάσει το όριο του 4%.