ΕΕ: Αναβαλλεται η εμπορική συμφωνία με το Κίεβο λόγω Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα να αναβληθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

Η συμφωνία αυτή, που επρόκειτο να επικυρωθεί από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την Τρίτη, δεν θα εφαρμοστεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2015, ανακοίνωσε η Επιτροπή μετά τις συνομιλίες που είχε με την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό το σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Ντε Χουχτ, μέχρι τότε η Ουκρανία θα συνεχίσει να απολαμβάνει προνομιακή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η απόφαση αυτή "μας αφήνει 15 μήνες για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Επαφίεται στις τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές να δουν τι θα κάνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2016. Ελπίζω μέχρι τότε να έχουμε καταλήξει σε μια λύση", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Νωρίτερα, και ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο  είχε ήδη ανακοινώσει ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, η Ρωσία απείλησε να επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα.

«Το ιστορικό γεγονός θα λάβει χώρα την Τρίτη. Για πρώτη φορά η συμφωνία θα επικυρωθεί ταυτόχρονα» στο Κίεβο και το Στρασβούργο και «θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου» , είχε ανακοινώσει επισήμως ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου στο Κίεβο με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η ρωσική οικονομία μπορεί να υποστεί ζημίες ύψους 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθάνουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Κιέβου-ΕΕ.