Δημοψήφισμα Σκωτία: Χάνει έδαφος το “ναι”

Κερδίζει έδαφος το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Survation για λογαριασμό της εφημερίδας Ντέιλι Ρέκορντ, το 53% των Σκωτσέζων δεν επιθυμούν τη διάσπαση της χώρας τους.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 10% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι ως προς την τελική τους επιλογή με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τελικά θα είναι και αυτοί που θα κρίνουν την έκβαση του κρίσιμου για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου δημοψηφίσματος.

Σύσσωμη η ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας στη Σκωτία

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νικ Κλεγκ και ο Εντ Μίλιμπαντ, οι ηγέτες των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων μετέβησαν στη Σκωτία, οκτώ ημέρες πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να συγκρατήσουν το ρεύμα υπέρ της απόσχισης που επικρατούσε σε όλες τις δημοσκοπήσεις πλην της τελευταίας.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον, ο Κλεγκ, ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και εταίρος του στην κυβέρνηση, και ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, δεν θα κάνουν κοινή εμφάνιση, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν θέλει να εμφανισθεί στο πλευρό του εξαιρετικά αντιδημοτικού στη Σκωτία, Κάμερον.

Ο Κάμερον, με άρθρο του στο βρετανικό Τύπο ανέφερε πως αν η Σκωτία ψηφίσει ΝΑΙ στην ανεξαρτησία, αυτό θα είναι το οριστικό τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη και ιδιαίτερη χώρα. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Άρα, ας μην αφήσουμε κανένα περιθώριο αμφιβολίας προς τους Σκώτους: επιθυμούμε διακαώς να παραμείνετε, δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια των εθνών", γράφει ο Βρετανός πρωθυπουργός.