Ποροσένκο: Δεχόμαστε ευθεία και ανοιχτή επίθεση από τη Ρωσία

Για "ευθεία και ανοικτή επίθεση" κατηγόρησε τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό “έχει μεταβάλει την κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων κατά ριζικό τρόπο".

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στρατιωτική ακαδημία του Κιέβου, ο Ποροσένκο διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μετά από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές ήττες.

Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επέκρινε την ηγεσία του Κιέβου ότι αρνείται να αρχίσει απευθείας πολιτικές συνομιλίες με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι, όπως είπε, απωθούν τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις θέσεις τους.

"Η σημερινή ηγεσία του Κιέβου δε θέλει να διεξαγάγει ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με το ανατολικό τμήμα της χώρας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με το Κίεβο, υποστηρίζονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, προσπαθούν να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό. "Στόχος των μαχητών των πολιτοφυλακών είναι να απωθήσουν αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις και το πυροβολικό τους, ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να βάλλουν κατά κατοικημένων περιοχών", είπε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούχιν, σε εξέλιξη βρίσκεται μάχη με τεθωρακισμένα οχήματα μεταξύ του στρατού και φιλορώσων ανταρτών κοντά στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

“Η μάχη ανάμεσα σε Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές και μία ενισχυμένη διμοιρία τεθωρακισμένων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται, με στόχο τον έλεγχο του εναέριου χώρου του Λουχάνσκ”, ανέφερε στο Facebook ο Ματιούχιν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βαλέρι Γκελετέι, υποστήριξε πως έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή.

Εξάλλου, δύο ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από την επίθεση χθες των δυνάμεων των αυτονομιστών κατά ουκρανικού περιπολικού σκάφους στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ οκτώ Ουκρανοί ναυτικοί διασώθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

"Το σκάφος βυθίστηκε. Κατορθώσαμε να διασώσουμε οκτώ ναύτες, χάρη στη βοήθεια άλλων σκαφών που έσπευσαν επί τόπου. Επτά από αυτούς έχουν τραυματισθεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα. Δύο αγνοούνται. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Επειτα από ανάλυση της κατάστασης, πιστεύουμε ότι η επίθεση προήλθε από το σύστημα πυροβολικού, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τον τόπο από όπου προήλθαν τα πυρά", πρόσθεσε.