Οι Γάλλοι στηρίζουν τη Δανέζα πρωθυπουργό για τη θέση Ρομπάι

Την ώρα που ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ, θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμάν Φαν Ρομπάι, η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ φαίνεται να αυξάνονται καθώς η νέα γαλλική κυβέρνηση άλλαξε τις ισορροπίες και φέρεται να στηρίζει τη δική της υποψηφιότητα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μέχρι τις 26 Αυγούστου, ο Φρανσουά Ολάντ "αποτύγχανε να τη στηρίξει επισήμως για λόγους αδιευκρίνιστους".

Ωστόσο, η γαλλική εφημερίδα Liberation υποστηρίζει από το μεσημέρι τη Πέμπτης 28 Αυγούστου ότι η Γαλλία στηρίζει την Θόρνινγκ-Σμιντ, κάτι που, αν μη τι άλλο, συνιστά αλλαγή στρατηγικής, σε μια γαλλική προεδρία που ούτως ή άλλως βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε κινούμενη άμμο.

Έτσι, η καλλίγραμμη Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ αναστατώνει για άλλη μια φορά τη διεθνή πολιτική σκηνή, μετά τις selfie που είχε βγάλει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι, πάντως, η μόνη υποψήφια για τη θέση που μιλά άψογα τόσο Αγγλικά όσο και Γαλλικά και ο Φρανσουά Ολάντ μέχρι πρότεινος είχε πει ότι "δε σκοτώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση μια υποψηφιότητα από μια χώρα που δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ", ενώ η Άνγκελα Μέρκελ είχε διαφωνήσει.

Συνολικά, υπάρχουν έξι υποψήφιοι που ερίζουν για τη θέση του Ρομπάι. Πλην των Τασκ και Θόρνινγκ-Σμιντ, για τη θέση έθεσαν υποψηφιότητα ακόμη και οι Βάλντις Ντομπρόβσκις, πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, Άντρους Άνσιπ, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρκι Κατάινεν, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Έντα Κένι, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.