Ρωσία: Δεν θα διακόψουμε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις προειδοποιήσεις του Κιέβου ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει την τροφοδότηση της ηπείρου με καύσιμα αυτόν τον χειμώνα.

 

«Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη» επισήμανε ο Πεσκόφ και τόνισε: «Ελπίζουμε ότι ως αντάλλαγμα η Ουκρανία θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη διέλευσή τους». 

Νωρίτερα, και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ διέψευσε όσα ισχυρίζεται η Ουκρανία, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του δικτύου αγωγών που διέρχεται από την ουκρανική επικράτεια στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατο τον ισχυρισμό αυτόν. 

Ο Νόβακ ανέφερε ότι η Ρωσία καταβάλλει τις «μέγιστες προσπάθειες» για να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εισάγουν ρωσικό αέριο, παρά τα πολιτικά προσκόμματα.

Είπε επίσης πως η Ρωσία είναι ανοιχτή στον «εποικοδομητικό διάλογο» για ενεργειακά θέματα με τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.

ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε επισημάνει πως «η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα (της Ουκρανίας) είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά (αερίου) ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

«Για αυτόν τον λόγο, οι εταιρείες (της ΕΕ) έλαβαν εντολή να αποθηκεύσουν αέριο στην Ευρώπη, όσο περισσότερο είναι δυνατόν».