Παραίτηση-βόμβα του αντικαγκελαρίου της Αυστρίας

Την παραίτησή του από το κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Μίκαελ Σπίντελεγκερ.

Ο Σπίντελεγκερ ανέφερε ότι στην απόφαση αυτή τον οδήγησε η έντονη κριτική που του ασκείται από το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (που είναι ήσσων εταίρος στη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες), αναφορικά με την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης.

“Πρέπει να υπάρχει συνοχή σε ένα κόμμα. Αν η συνοχή δεν υπάρχει πια, τότε έχει έρθει η στιγμή να παραδώσεις τα σκήπτρα”, δήλωσε ο παραιτηθείς αντικαγκελάριος.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Σπίντελεγκερ απηύθυνε έκκληση να διαχειριστεί η Αυστρία τα οικονομικά της "περισσότερο σαν το Βερολίνο, παρά σαν την Αθήνα" και πρόσθεσε ότι υπάρχουν στο κόμμα του στελέχη που έχουν "πηδήξει στο τρένο του λαϊκισμού", που θα οδηγούσε είτε σε νέους φόρους, είτε σε επιβάρυνση του αυστριακού χρέους.
Οι επικριτές του Σπίντελεγκερ στο Λαϊκό Κόμμα του καταλογίζουν ότι απέτυχε να προωθήσει, μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τρόπους για τη μείωση των φόρων ώστε να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία.