Παραιτήθηκε σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση

Την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης υπέβαλε στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ολάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τρίτη θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με την "κατεύθυνση που (ο πρόεδρος) έχει καθορίσει για τη χώρα".

Η κίνηση αυτή έρχεται μία μέρα μετά τα σχόλια του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και επιτέθηκε στη Γερμανία για την "εμμονή" της στην πολιτική λιτότητας.

Ο Ολάντ είχε καλέσει τον Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνησή πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Όμως ο πρωθυπουργός ήταν συνεχώς υποχρεωμένος να συμβιβάζει τις διαφορές ανάμεσα στους αριστερούς, όπως ο Μοντεμπούρ, και τα περισσότερο κεντρώα μέλη της, υπό τους σοσιαλιστές της κυβέρνησής του.  

Σε συνέντευξή του, ο Μοντεμπούρ υποστήριξε ότι η Γερμανική λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη, τελικά στραγγαλίζει την ανάπτυξη ενώ, με νέες του δηλώσεις, υπερασπίζεται τις απόψεις του.

«Είναι φυσικό ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, να ηγείται της συζήτησης για την ανάπτυξη και τον οικονομικό προσανατολισμό της Γαλλίας. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται ενώπιον του γαλλικού λάου, με τους βουλευτές και βεβαίως με την αντιπολίτευση,» δήλωσε ο Αρνό Μοντεμπούρ.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, δεν αναμένεται να ενισχύσει την δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP, ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος των τελευταίων 50 ετών.

Διαβάστε: Γαλλία: Δυσαρέσκεια Βαλς για τις δηλώσεις Μοντεμπούρ κατά Γερμανίας