Ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς Σένγκεν οραματίζεται η Σερβία

"Κανείς δεν έχει την πρόθεση ή την επιθυμία να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας" διαβεβαίωσε, με δηλώσεις του, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή της "βίζας Σένγκεν για τους Σέρβους πολίτες" δεν είναι ρεαλιστική, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Β92.

"Σεβόμαστε την Ευρώπη, θέλουμε να αποτελούμε τμήμα αυτής, αλλά ζητούμε η φωνή της Σερβίας να γίνεται σεβαστή και να διατηρούμε την εθνική μας ταυτότητα και την (εδαφική) ακεραιότητά μας" δήλωσε ο κ. Βούτσιτς στην εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι του Βελιγραδίου, ερωτηθείς εάν οι Βρυξέλλες θα τερματίσουν την ενταξιακή πορεία της Σερβίας εάν αυτή δεν "γυρίσει την πλάτη" στη Μόσχα.

Ο κ. Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα αλλάξει τη θέση της απέναντι στη Ρωσία και πως πιστεύει ότι αυτό δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

"Θα σεβόμαστε πάντα τις απόψεις των άλλων. Αλλά οι πολίτες μας εξέλεξαν προκειμένου να εφαρμόζουμε μια πολιτική (προστασίας) των σερβικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων των ξένων χωρών. Αυτή είναι απάντησή μας σήμερα και θα είναι η ίδια και αύριο", πρόσθεσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο κ. Βούτσιτς επεσήμανε ότι η Γερμανία "δεν ζήτησε ποτέ από τη Σερβία να μην αναμειχθεί με την παρουσία του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη" και χαρακτήρισε "εικασίες" τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς.

"Πιστεύω τα λεγόμενα της Άγγελα Μέρκελ και είμαι πεπεισμένος ότι η Σερβία θα ανοίξει τα κεφάλαια 32 και 35 (των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) ακόμη και φέτος.

Πρόσθεσε, δε, ότι "δεν είναι αλήθεια πως η είσοδος Σέρβων στη βουλή του Κοσόβου αποτελεί έμμεση αναγνώριση του λεγόμενου κράτους του Κοσόβου".