Στο διαδικτυακό λεξικό της Οξφόρδης το… YOLO!

Όπως ξέρουμε καλά, οι γλώσσες δεν είναι κάτι το στάσιμο, αλλά εξελίσσονται με την πορεία του χρόνου. Άλλες λέξεις σταδιακά παύουν να χρησιμοποιούνται και εξαφανίζονται στη λήθη των αιώνων, και άλλες, καινούργιες λέξεις κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους – και φυσικά οι λέξεις αυτές κερδίζουν πλέον με το σπαθί τους μία θέση στα σύγχρονα λεξικά.

Το διαδικτυακό λεξικό της Οξφόρδης, το οποίο καταγράφει την τρέχουσα χρήση λέξεων που είτε υπήρχαν από παλιά και αποκτούν νέο νόημα, είτε είναι εντελώς καινούργιες, στην τριμηνιαία ανανέωσή του πρόσθεσε μια σειρά από λέξεις, που δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε να δούμε σε ένα κλασικό λεξικό. Παράδειγμα; Το ακρωνύμιο YOLO, που σημαίνει You Only Live Once (ζεις μονάχα μια φορά). Ή το bro hug, που περιγράφει το φιλικό αγκάλιασμα ανάμεσα σε δύο άνδρες. Ή το binge-watch, που περιγράφει τη μανιώδη παρακολούθηση ενός σίριαλ. Ή το hate-watch, που περιγράφει την παρακολούθηση ενός σίριαλ, μόνο και μόνο για να το σχολιάσει κανείς αρνητικά στα κοινωνικά δίκτυα. Ή το adorbs, που είναι σύντμηση της λέξης adorable και σημαίνει “αξιολάτρευτος”. Και πολλές άλλες παρόμοιες λέξεις – ή “λέξεις”.

Ήδη, το λεξικό της Οξφόρδης τον Νοέμβριο του 2013 ανακήρυξε ως λέξη της χρονιάς το “selfie”, ενώ άλλες λέξεις που έχουν ενταχθεί στη διαδικτυακή έκδοση του λεξικού περιλαμβάνουν το “twerking”, το “retweet”, το “sexting” και αμέτρητες ακόμα άλλες.