Πιθανή ακόμα και η ματαίωση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Οι διαφωνίες σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και σε ματαίωση της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 22 και 23 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

“Δουλεύουμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά όλα δείχνουν και είναι αδύνατο να ξεπερασθεί το βρετανικό βέτο”, αναφέρουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αμετακίνητο στις θέσεις του.

Οι Βρετανοί ζητούν μείωση του προϋπολογισμού, ενώ αντίθετα ενίσχυση του προϋπολογισμού ζητούν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Βρετανοί μάλιστα έχουν απειλήσει με βέτο αν πιεστούν από τις υπόλοιπες χώρες, και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανη ακόμα και μία αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει ολοένα έδαφος στη Γηραιά Αλβιώνα.

Με αυτά τα δεδομένα, η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής τίθεται εν αμφιβόλω, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και στην Ελλάδα, αφού αναμένονται σημαντικές αποφάσεις στις 22 και 23 Νοεμβρίου.